DOLAR 9,2776-0.02%
EURO 10,7617-0.03%
ALTIN 527,120,15
BITCOIN 5698850,79%
Çanakkale
13°

KAPALI

05:47

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kahvenin bileşenleri ve sağlığımıza etkileri nelerdir?

Kahvenin bileşenleri ve sağlığımıza etkileri nelerdir?

ABONE OL
1 Ekim 2021 14:49
Kahvenin bileşenleri ve sağlığımıza etkileri nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahve kafein (güçlü bir merkezi sinir sistemi uyarıcısı ve bronkodilatatör), diterpen alkoller (serum kolestrolü uyarıcısı) ve klorojenik asidin de içinde bulunduğu oldukça fazla biyolojik olarak aktif bileşiğin (karbonhidratlar, lipitler, azotlu bileşikler, vitaminler, mineraller, alkoloidler ve fenolik bileşikler) de dahil olduğu kompleks bir içecektir. Başlıca etki gösterdiği hastalıklar arasında kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon ve aritmi, osteoporoz ve diyabet bulunmaktadır.

Kafeinin Etkileri

Adrenalin salgısında artış ve bunun sonucu olarak kalp atış hızının, enerji metabolizması hızının ve vücut ısısının artışı

Böbreklerdeki sinir almaçlarının engellenmesi ile idrar üretiminde artış

Enerji metabolizması hızındaki artış dolayısıyla yağ yakım hızının artması ve normal tüketimde 75-110 kcal/günlük enerji açığı oluşumu

Ca (Kalsiyum) emiliminde düşük düzeyde azalma

Bazal metabolizma hızında artış

Fiziksel performansta artış

Adenozin almaçlarının sayısında artış (sürekli kafein alımı ya da tavsiye edilen günlük miktarın aşılması sonucu olur)

Standart bir fincan kahvenin 100 mg kafein sağladığı düşünülmektedir. Kesin bir bilgi olmamakla beraber günlük maksimum kafeinin alım miktarı 2-3 fincan kahve olduğu düşünülmektedir.

Diterpen Alkoller

Kahvede bulunan diğer bileşik diterpen alkoller olarak ifade edilen kafestol ve kahveoldür. Kahvedeki ana kolesterol arttırıcı faktörler olduğu düşünülen bu bileşiklerin, kaynatılarak elde edilen kahve türlerinde (Türk kahvesi veya İskandinav kahvesi gibi) sıcak su içerisine boşaltılan kahve türlerine göre daha yüksek miktarda olduğu gözlemlenmiştir. Su ve kahve arasındaki etkileşimin kısa olması veya filtrasyon olmadan kaynayan suyun süzüldüğü sistemlerde küçük parçacıkların olmayışı bu bileşiklerin suya daha az geçmesine neden olabileceğini düşündürmektedir.

Klorojenik Asit

Kahvedeki en önemli polifenol klorojenik asittir ve kahvenin antioksidan özelliği klorojenik asitlerden gelmektedir. Antioksidan özelliğinin yanı sıra antibakterial ve antikarsinojenik etkilerininde dahil olduğu birçok biyolojik özellik sergilemektedir. Son zamanlarda hipoglisemik ve hipolipidemik etkileri de dikkat çekmektedir. İn vivo koşullarda hem sağlıklı hem de genetik olarak metabolik bozukluğun oluştuğu koşullarda glikoz ve lipit metabolizmasını düzenlediği gösterilmiştir. Tek bir porsiyon kahvede kavrulma süresine ve tüketilen miktara bağlı olarak 20 ile 675 mg arasında klorojenik asit bulunmaktadır .

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.