DOLAR 9,4865-0.52%
EURO 11,0503-0.28%
ALTIN 548,05-0,32
BITCOIN 560736-5,99%
İstanbul
15°

KAPALI

05:57

İMSAK'A KALAN SÜRE

Herhangi bir gıdaya alerjiniz olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Herhangi bir gıdaya alerjiniz olabileceğini hiç düşündünüz mü?

ABONE OL
27 Eylül 2021 21:39
Herhangi bir gıdaya alerjiniz olabileceğini hiç düşündünüz mü?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Alerjenler, insanlığın büyük bir bölümünü etkilemektedir ve son dönemlerde alerjik hastalıkların artması dünya çapında mühim bir sağlık sorunu oluşturmaya başlamıştır. Alerji kelimesi ilk defa 1906 senesinde Avusturyalı pediatrist Clemens von Pirquet tarafından dile getirilmiş ve ‘aşırı duyarlılık, alerjen veya antijene karşı vücudun abartılı ya da tahmin edilmeyen immün cevabı’ şeklinde açıklanmıştır.

Alerji, en basit ifade ile kişinin immün (bağışıklık) sisteminin bir maddeye karşı aşırı tepki göstermesidir. En sık karşılaşılan alerji türlerinden biri olan besin alerjisinde beden, zararsız olan ve çoğunlukla protein yüklü bir besine karşı çok fazla duyarlılık göstermekte, belirtisi ise kendini yaklaşık 1-2 dakika içinde ya da 2 saat sonra ortaya çıkarmaktadır.

Dünya Alerji Organizasyonu’na göre dünya çapında 1,39 milyar kişi alerjik hastalıklarla savaşmaktadır. Gıda alerjisi genellikle ilk olarak çocukluk çağında görülmektedir. Üç yaşın altında görülme oranı %6-8, çocuklarda görülme oranı %4-6 olmakla birlikte yetişkin bireylerde ise bu oran %1,5’dur.

Gıda alerjisi, vücutta bağışıklık sisteminde bazı reaksiyonlara yol açmaktadır. İmmün sistemdeki bu reaksiyon, vücut yabancı madde ile karşılaştığında, vücudu bu maddeye karşı korumaktadır. İnsanlarda görülen alerjik gıda reaksiyonlarının %90’ını; yumurta, yerfıstığı, ceviz, balık, soya, un (gluten içeren tahıllar) ve süt (laktoz içeren süt ürünleri) oluşturmaktadır. Bu alerjik maddeler ürün etiketlerinde bildirilmek zorundadır.

Birçok insanda etkisi bulunmayan gıdalar, gıda alerjisi olan kişilerde yan etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Alerjik reaksiyon belirtilerini kusma, ishal, karın ağrısı, vücutta kızarıklık, nefes almada güçlük, öksürük, halsizlik, karında şişkinlik, konuşma güçlüğü, bilinç kaybı şeklinde sıralayabiliriz.

Bir gıda bileşenine karşı organizmanın gösterdiği tüm aşırı tepkiler gıda hassasiyeti olarak tanımlanmakta, gıda hassasiyeti de gıda alerjisi ve gıda intoleransı şeklinde ikiye ayrılmaktadır.  Vücudumuz çeşitli besinleri sindirse de bazılarını tamamıyla sindirememektedir. Vücut bu besinlere karşı alerji oluşturmamakla birlikte bu besinleri tam olarak sindiremediğinden dolayı yorgunluk, uykusuzluk, baş ağrısı gibi durumlar ortaya çıkarmakta ve gıda intoleransı oluşturmaktadır. Laktoz intoleransı (süt ile) ve çölyak hastalığı (glutenli ürünler ile) gıda intoleransına örnek verilebilir.

Öneri

Alerjiye neden olan unsurlardan uzak durmak reaksiyonları önlemenin tek yoludur. Besin alerjilerini tamamen önlemenin bir yolu halen mevcut değildir. Alerjik reaksiyonları en aza indirebilmek adına alerjiye sebep olan besin veya besinlerin bilinmesi gerekmektedir. Alerjik reaksiyonlar çeşitli testler ile gözlemlenerek teşhis edilmelidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.