DOLAR 9,2300-0.7%
EURO 10,7598-0.65%
ALTIN 529,620,21
BITCOIN 6186716,11%
Çanakkale
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Çölyak hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Çölyak hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

ABONE OL
27 Eylül 2021 21:39
Çölyak hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gıda intoleransları arasında en yaygın olanlarından birisi çölyak hastalığıdır. Bu hastalık, glüten intoleransı olan kişilerde glüten tüketimiyle ortaya çıkan bir bağırsak hastalığıdır. Dünyadaki insanların %1-2’si bu hastalığın etkisindedir. Ülkemizde yaklaşık 800-900 bin çölyak hastası olduğu düşünülmektedir.

Çölyak hastaları için ana tedavi şekli; glüten ve glüten içeren tüm gıdalardan uzak bir beslenme olup bunun ömür boyu sürdürülmesi gerekmektedir. Glüten, hamurun elastikiyet ve uzayabilirlik özelliklerinden sorumlu, ürünün görünüm ve içyapısına katkıda bulunan, hamurun ana yapısını oluşturan bir proteindir. Bu bireyler günlük diyetlerinde 20 ppm’ den fazla glüten içeren gıda tüketmemelidirler. Çölyak hastalarınınözellikle buğday, arpa, çavdar ve yulaf kaynaklı ürün tüketmesi yasaktır. Glüten içermeyen ekmek, kek, bisküvi, makarna ve erişte gibi gıdalar tüketilebilir. Bu ürünlerde ise glüten eksikliğinden kaynaklanan kalite sorunlarının, besinsel ve teknolojik problemlerin giderilmesi için üretim aşamalarında formülasyona farklı bileşenler eklenmektedir. Glüten taklit edilerek; istenilen hamur yapısı, renk, görünüş, tekstür ve lezzet gibi kalite özellikleri iyileştirilmektedir.

Halen glütensiz ürünlerin vitamin, mineral ve protein içeriklerinin artırılması, lezzet, tat, koku ve görünüş bakımından iyileştirilmesi için çeşitli çalışmalara devam edilmektedir. Çölyak hastalarının ihtiyaçları doğrultusunda kabul edilebilir nitelikte yeni ürünlerin geliştirilmesi oldukça önemlidir. Ekmek, en çok tüketilen unlu mamuller arasında yer aldığı için çölyak hastaları adına öncelikle kaliteli, duyusal kabul edilebilirliği yüksek, taze olarak tüketilebilen, glutensiz ürünlerin üretimi için yapılacak çalışmalara gereksinim vardır. Ekmek, toplumumuzun vazgeçilmez bir besini olarak ele alındığında bu hastalara yönelik glutensiz ekmek üretimi bir zorunluluk haline gelmektedir.

Günümüzde glutensiz ürünlerin her alanda üretimi gerçekleştirilememektedir. Sadece büyük şehirlerde bu ihtiyaç karşılanabilmekte ve farklı kesimlerde yaşayan hastalar ürün tedarik etmede güçlük çekmektedir. Artık internet aracılığıyla yapılan satışlar mevcut olsada taze ürün arzı karşılanamamaktadır.

Çölyak hastalığı belirtileri

•    Karın bölgesinde şişlik
•    Mide ağrısı
•    İştahsızlık
•    Kansızlık
•    Eklem ve kemiklerde ağrı
•    Kaslarda zayıflık
•    Sinirlilik hali
•    Ciltte kaşıntı
•    Kilo kaybı
•    Karaciğer rahatsızlıkları

Çölyak hastalığının önüne geçilemeyen hastalarda büyüme geriliği, kalın-ince bağırsak kanserleri,malabsorbsiyon, çeşitli vitaminlerin eksikliği, anemi, osteoporoz vb. görülebilmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.