DOLAR 9,4849-0.54%
EURO 11,0522-0.28%
ALTIN 547,59-0,41
BITCOIN 565469-4,84%
İstanbul
15°

KAPALI

05:57

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çam balının faydaları nelerdir? Arı sütü ne işe yarar?

Çam balının faydaları nelerdir? Arı sütü ne işe yarar?

ABONE OL
27 Eylül 2021 21:39
Çam balının faydaları nelerdir? Arı sütü ne işe yarar?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merhaba Nergal Blog severler! Bugün sizlere bir Egeli olarak meşhur çam balının, arı sütünün eşsiz faydalarını içeren bal tadında bir yazı hazırlamaya çalıştım. Özellikle Ege ve Akdeniz bitki örtüsünün maki ve çam ağaçlarından oluştuğunu hatırlayalım. Anadolumuzun her bir köşesi eşsiz güzelliklerle dolu.

Ege Bölgesi, yemek çeşitlerinden el dokuması halılarına, deniz mahsullerinden tandır kebabına, sahillerinden yaylalarına geniş bir yelpazeye sahip otantik, doğal, organik ve ev yapımıbir çok ürünü ile globalleşmeyi içselleştirme yolunda ilerlemekte.

Eşsiz doğal güzelliklerin damakları fethettiği orijinal Muğla çam balını şimdi yakından tanıyalım. Çam balının iki aşamalı bir serüvenden sonra sofralarımıza konuk olur.

Çam ağaçlarında yaşayan çam pamuklu koşnili canlıları salgıladıkları bal şebnemi denen tatlı maddeler, çam ağaçları arasına konumlandırılan kovanlardan çıkan arılar tarafından toplanır ve çam balına dönüştürülür.

Birinci aşamada çam pamuklu koşnili denilen canlı, koloni halinde topraktan çam ağacının gövdesine tırmanır ve gövdeye yerleşir. Çıplak gözlede bu canlıları görmemiz mümkün. Hava sıcaklığının pik yaptığı ağustos aylarında basura canlısı çam ağacının özünü emerek renksiz bir salgı oluşturur. Bu salgı çam ağacının gövdesinde ince bir ip gibi sarkar.

İkinci aşamada ise çam ormanlarında dolaşan arılar bu salgıyı alır, kovanlara taşır ve işlemeye başlar. İşçi arılar basurayıkendi enzimleriyle işleyerek peteklere yerleştirir. Akabinde peteklerde su uçarak saf çam balı ortaya çıkar.

Çam balı ağırlıklı olarak Muğla’nın Fethiye ve Marmaris ilçelerinde üretilmektedir. Bunun sebebi ise çam pamuklu koşnilinin bu yöredeyaşaması ve basurayı sadece bu yörede salgılamasıdır. En büyük özelliği uzun süre kristalleşmeden diğer bir tabirle şekerlenmeden ve kıvamı bozulmadan saklanabilmesidir. Rengi koyudur. İhracat potansiyeline sahip tıpta ve gıda sektöründe kullanılır. Tadı ve kokusu kendine özgü olup diğer ballardan kolaylıkla ayrışır. Glukoz ve fruktozoranı düşük olsa da tadı ve aroması benzersizdir.

Solunum yolu enfeksiyonlarına ve sindirim sistemine fayda oranı yüksek olduğu için bağışıklık sistemini destekler. Coronavirüsü özellikle bağışıklık sistemine endikeolarak vücut direncini zayıflattığından halis muhlis çam balı, enzim, aminoasitve mineral içeriğinin olması antioksidan etkisi yaratarak virüslere karşı vücudumuzu koruması açısından önemlidir. Pandemi sürecinde sofralarımızda şifa ve deva olması için mutlaka çam balını eksiketmemeli sağlığımızı korumalıyız.

Yetersiz beslenme kaynaklı demir eksikliği durumlarına mutlaka çam balı tüketilmelidir. Bir bardak ılık su içinde eritilerek her sabah içilmesi durumunda kilo verdirdiği gözlenmiştir.

Çam balından bahsetmişken arı sütüne değinmemek olmaz.

B grubu vitaminleri olarak adlandırılan magnezyum, çinko ve demir açısından zengindir.İngiltere’de royaljelly yani kraliyet jölesi olarak adlandırılır. Bir yandan Bağışıklık sistemini güçlendirirken öte yandan kemik gelişiminede destek olur. Arı sütünde bulunanbiyolektin protein ve 10-HDA (yağ asidi) hiçbir gıda maddesinde bulunmaz. Hücre yenilenmesine yardımcı olan arı sütü cildin parlak ve genç kalmasına yardımcı olur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.